Vysněná učitelka – Miro Gavran

professor 4459288 1280
Vysněná učitelka z pera Mira Gavrana je ideální četbou pro všechny mladší teenagery, ale pobaví se při ní i kdejaký dospělák. Nabízí totiž satiricky laděný román, který vám zlepší náladu a třeba při něm zavzpomínáte i na vlastní milostné problémy.

Čtrnáctiletý chlapec Ivo je zatím láskou a sexem nepolíbený, když k němu do školy přichází mladá sexy učitelka. Hormony posedlé tělo okamžitě vyvolává obrovské reakce a mladík se do starší slečny hluboce zamilovává. Ale co udělat s tím velkým věkovým rozdílem? Naštěstí v moderní době existují emaily, takže první vyznání lásky brzy přichází anonymní elektronickou formou.

Četli jste kultovní sérii Mládí v hajzlu od C. D. Payna? Vysněná učitelka se odehrává v podobném duchu, ale přesto je významně odlišná. Předně je na knize znát slovanský vliv, přecijenom je autor chorvatské národnosti. Český čtenář se díky tomu ocitá v literárně méně známém prostředí, které pro něj ovšem může být exotičtěji zajímavější.

Hlavní postava čtrnáctiletého chlapce Iva na první pohled působí trochu naivně. Kluk tohoto věku který ještě nedostal ani pusu? To je v dnešní době už téměř vzácnost. Rozhodně vás ovšem pobaví jeho puberťácké myšlenky, touhy běžné u podobně starých mladíků i následná hluboká láska, která dokáže být v tomto věku opravdu strastiplná.

Vedle něj se seznámíte i s několika dalšími postavami, ale na důležitosti později nabere jen jeho spolužačka Eva a samozřejmě zmíněná vysněná učitelka. Na nějaký důkladnější popis a rozvinutí charakterů zde ani není prostor, protože knížečka je velice útlá. Počet stran se totiž zastavil na 127.

930 big

Mohli bychom ji tedy s lehkostí nazvat novelou a čtenářům zabere maximálně jedno odpoledne. Přesto se do ní vešlo velké množství emocí a kouzelných starostí běžného nezkušeného teenagera, které nakonec vyústí v trochu předvídatelný, ale přesto poměrně melodramatický konec.

Oproti známějšímu Nickovi Twispovi působí celý příběh i samotná hlavní postava trochu dospěleji. Alespoň tedy v druhé polovině. Dočkáte se odkazů na autory klasické ruské literatury a vedle zábavy přijde i závěrečné ponaučení. Tvůrce tedy nestaví děj jen na pubertálnosti, ale postupně jej posouvá do vyzrálejších pozic. Ostatně se jedná o zkušeného spisovatele, který má na svém kontě již řadu knih a divadelních her. Právě divadlo dostalo i v tomto příběhu svůj prostor, i když spíše okrajový.

Vysněná učitelka je rozhodně zajímavá jednohubka, která potěší všechny školáky, ale možná zaujme i některé dospěláky. Nebojí se totiž překročit hranice svého žánru a vyplavat i v trochu jiných vodách. I přesto se ovšem snaží být především nenáročnou oddechovkou, která si bere za cíl přiblížit milostné trápení nedospělého a neuspokojeného jedince.

Chorvatský spisovatel a dramatik Miro Gavran (*1961) je autorem pěti desítek divadelních her, deseti románů a deseti knih pro mládež. Jeho knihy se dočkaly více než 200 vydání doma i v zahraničí, podle jeho dramat a komedií vzniklo přes 300 inscenací po celém světě. Je zároveň jediným evropským dramatikem, který má za hranicemi své rodné země vlastní divadelní festival – GAVRANFEST. Tento festival začal roku 2003 ve slovenské Trnavě, a kromě Polska a Německa probíhá od roku 2016 i v Praze. Díla Mira Gavrana byla přeložena do 40 jazyků.

 

Odkaz na knihu na stránkách nakladatele

Author: redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.